Hammaslääkäripelko
Älä anna hammaslääkäripelon estää suusi asianmukaista hoitoa
Yleinen suositus on, että aikuisen ihmisen tulisi käydä hammastarkastuksessa vähintään kerran kahdessa vuodessa, mieluiten vuosittain. Liian harva suomalainen kuitenkaan käy näinkään ahkerasti hammaslääkärissä, ellei käynnille ole akuuttia tarvetta, kuten reikiintyminen tai paikan lohkeaminen. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että mitä useammin hammaslääkärissä käy, sitä vähemmän hampaita täytyy tosiasiassa paikkailla.
Säännöllinen hampaiden tarkastaminen ja puhdistaminen on tärkeää paitsi suun ja hampaiden terveyden vuoksi, mutta myös yleisen hyvinvoinnin takia – hoitamaton suu voi aiheuttaa erilaisia tulehduksia koko elimistössä. Maailman mittapuulla me suomalaiset olemme varsinaisia mallioppilaita suun terveyden saralla, vaikkakin hampaamme joutuvat kovalle koetukselle päivittäin.
Ajan- ja rahanpuutteen lisäksi hammastarkastuskäyntien vähäisyyden taustalla on toisinaan myös hammaslääkäripelko. Hammashoitopelko on yllättävän yleistä aikuisväestön keskuudessa, vaikka jälkikasvulle korostetaankin hampaiden hoidon tärkeyttä. Laadukkaasti ja ammattitaitoisesti toteutettuna hammashoito on kaiken ikäisille potilaille miellyttävä ja kivuton kokemus.
Ajat ja hoitotekniikat ovat muuttuneet
Hyvin tyypillinen pelkopotilas kertoo hammaslääkäripelkonsa liittyvän vuosien tai vuosikymmenten takaisiin toimenpiteisiin. Hammaslääketiede kuitenkin kehittyy onneksi jatkuvasti. Hammashoidon suunnittelussa asiakkaan tuntemukset ja toiveet ovat tärkeitä, ja ne otetaankin huomioon hoitosuunnitelmaa laadittaessa.
Hammaslääkäripelkoa ei missään nimessä tule hävetä eikä vähätellä. Pelot kumpuavat usein lapsuudesta, mikä selittää useimmiten aikuisiän hammaslääkärikammonkin. Jokainen asiakas on meille yhtä tärkeä ja aina yhtä tervetullut. Jos hammaslääkärissä käyminen hirvittää, tukea ja apua on aina saatavilla vastaanotollamme. Käynnille voidaan varata myös hieman enemmän aikaa kuin tavallisesti, jotta tilanteeseen totutteleminen ja toimenpiteen läpikäyminen sujuu kaikessa rauhassa. Molemminpuolinen luottamus on kaiken A ja O.
Ammattitaitoiset lääkärimme työskentelevät tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. Toisinaan hoidettavan alueen puuduttaminen on kuitenkin tarpeen. Paikallispuudutuksella varmistetaan, että potilas ei tunne suussa tehtävää toimenpidettä, eikä sitä myöten jännitä hammaslääkärin tuolissa istumista niin paljoa.
Henkilökuntamme on hoitotilanteissa läsnä kokoajan, mutta myös oman läheisen tai ystävän voi ottaa tukihenkilöksi lääkärikäynnille. Meillä ei myöskään tarvitse turhaan jäykistellä – henkilökuntamme on varustettu huumorintajulla ja iloisella mielellä!
Kerro lääkäreillemme, jos jokin huolettaa
Hammaslääkäripelko on erittäin yleistä ja siihen suhtaudutaan aina vakavasti. Hammashoitokammon vuoksi moni jättää saapumatta hammastarkastukseen ajallaan – sen sijaan aika varataan vasta silloin, kun hammaskipu on äitynyt sietämättömäksi. Kipuun löytyy aina hoitokeinot, mutta jos hoitoon hakeutuminen venyy liian pitkälle, pienen rutiinitoimenpiteen sijasta hampaaseen saatetaan joutua tekemään perusteellisempi hoito
Hammashoitopelkoa lievittää usein myös se, että hammaslääkäri ja -hoitajat ovat potilaalle entuudestaan tuttuja. Vaikka kaikki henkilökuntamme jäsenet ovat alansa huippuosaajia, asiakkaan kohtaaminen yksilötasolla on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin itse hoitotoimenpiteiden hallitseminen – varsinkin, jos kyseessä on pelkopotilas. Kun hoitotoimenpiteen kulku, kesto ja mahdollinen jälkihoito on selitetty ja yhteiset pelisäännöt sovittu, voi hoitotuoliin istahtaa luottavaisin mielin.
Meille voi aina soittaa, mikäli tuntuu, että hampaat kaipaisivat tarkastusta, mutta hammaslääkärin tuoliin istuminen hirvittää. Moni oululainen on päässyt ammattitaitoisen henkilökuntamme ansiosta yli hammaslääkäripelostaan, sillä me suhtaudumme asiakkaidemme pelkoihin ja huolenaiheisiin vakavasti. Älä siis laiminlyö hampaitasi, vaan tule rohkeasti hammaslääkäriasemallemme, jotta hammaslääkäripelko saadaan taltutettua pysyvästi!